Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Hete Bliksem met gehakt

Ik deel vandaag zeer graag een lekker, heet receptje. Zo eentje die bij ons, op koude winterdagen, in geen tijd opgesmikkeld is. Een ovenschotel met dingen waar kindjes en ook ook wel volwassenen allemaal verzot op zijn, een hete bliksem!

Vooral de appeltjes in dit gerecht zorgen ervoor dat de ovenschotel goed heet op tafel komt, vandaar ook de benaming. Je kan het gerecht personaliseren naar eigen smaak en het zo tijdsintensief maken als je zelf wil. Ik heb hier gekozen voor verse appelmoes maar je kan gerust ook werken met bokalen als het iets sneller moet gaan.

Ingrediëntenlijst voor 4 personen

  • 1 kg zoete appelen type Jonagold
  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 500 gr gemengd gehakt 
  • 1 ui
  • bakboter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • scheutje water
  • scheutje melk
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • kerriepoeder
  • paneermeel

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in kleine stukjes en kook ze met een snuifje zout gaar.
  2. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes. 
  3. Verhit een klontje boter in een pan en voeg hierbij de blokjes appel. Laat ze mooi glaceren met de suiker. Van zodra ze mooi beginnen te kleuren, voeg je een scheutje water toe. Dek de pan af en laat het geheel zachtjes pruttelen tot de appelen zacht en gaar zijn. 
  4. Versnipper de ui en fruit die glazig in een pan met een klontje boter. 
  5. Verwarm de oven voor op 190°C.
  6. Voeg het gehakt in kleine stukken toe aan de pan met ui. Bak het gehakt rul (op hoge temperatuur en in kleine stukjes) en kruid op het laatste met peper en zout en een eetlepel kerriepoeder.  
  7. Vet een ovenschaal in en schep er het gehakt in. Als de appelen volledig tot moes gestoofd zijn mag je die bovenop het gehakt scheppen. 
  8. Voeg een klont boter toe aan de gekookte aardappelen en stamp ze tot puree samen met een scheutje melk, wat peper en zout en nootmuskaat. 
  9. Schep de puree bovenaan het gehakt en de appelmoes en smeer de puree mooi open zodat de schotel goed afgedekt is. 
  10. Plaats de ovenschotel zo'n 20 min in de voorverwarmde oven.
  11. Haal de schotel uit de oven en zet de grilstand op. Doe een paar kleine blokjes bakboter bovenop de aardappelpuree en strooi er wat paneermeel over. Plaats de schotel nu zo'n 10 minuten terug in de oven voor een krokante korst. 
  12. Smakelijk!

Naar overzicht blog

3 reacties

Iris

Oeh, dat klinkt lekker! Ik heb er wel van gehoord, maar nog nooit geproefd. Dus deze winter ga ik jouw recept opvolgen! (Maar zonder kerriepoeder, want dat vind ik niet zo lekker)

Kattebelletjes Foto Pitoe

Super! Ja de kerriepoeder kan je gerust weglaten hoor :-).

Heidi

•Ziet er allersinds super heerlijk uit.

Kattebelletjes Foto Pitoe

Dank je wel Heidi!

Evelyne-Gouden Momenten

Wij noemen het Hete Duivel omdat we het met kippengehakt doen. Een receptje van Weight Watchers heel lang geleden ;)

Kattebelletjes Foto Pitoe

Oh hoe leuk de woordspeling :-D. Ja je kan het zo maken als je zelf wil. Ik had ook eens de variant van Sandra Bekkari gemaakt en die vond ik ook wel heel lekker.

Plaats een reactie