Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Bloemkoolovenschotel met krieltjes, kip en currysaus

Als men mij vraagt hoe ik mij het best kan ontspannen dan antwoord ik steevast met koken en bakken. Daarmee bedoel ik uiteraard niet snel snel aardappelen schillen, een stuk vlees in de pan en een pot appelmoes opendraaien. Ok die dagen zijn er ook best wel hoor maar dat is voor mij niet echt een manier van koken waar ik veel voldoening uit kan halen. De kindjes smikkelen net op die momenten wel steeds hun bord uit tot mijn grote frustratie 😁.

Na een lange werkdag ga ik uiteraard geen uren meer in de keuken staan en dan is een ovenschotel ideaal. Die kan je lekker vooraf, met veel meer tijd, klaarmaken en dan zet je die zo vanuit de koelkast rechtstreeks in de oven. Terwijl de schotel in de oven zit kan ik mij focussen op het huiswerk en wat huishouden, een win-win dus!

Ingrediëntenlijst

  • 1 bloemkool
  • 600 gr krielaardappelen
  • 500 gr kipfilet
  • 1 klein blik ananas
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 200 ml kippenbouillon
  • 200 ml room
  • geraspte kaas
  • 1 knoflookteentje
  • peper en zout
  • paprikapoeder
  • kerriepoeder
  • olijfolie

Bereidingswijze

  1. Start de avond voordien of minstens 2u voordien met het bestrooien van de kip met zout en paprikapoeder. Op die manier kunnen de kruiden mooi doordringen in het vlees en zal de smaak nog beter tot zijn recht komen. Wikkel het daarna terug in folie en bewaar het in de koelkast. 
  2. Start met het versnijden van de bloemkool in kleine roosjes en de krieltjes in schijfjes. De kipfilet mag je in kleine blokjes snijden. 
  3. Stoom bloemkool en krieltjes tot ze beetgaar zijn. 
  4. Giet een scheutje olijfolie in de pan en verhit hierin de geperste knoflook. Voeg ook de kippenblokjes toe aan de pan en laat mooi bruin aanbakken. 
  5. Verwarm de oven voor op 200°C.
  6. Start ondertussen met de roux voor de currysaus. Verhit de boter in een steelpan en voeg hierbij een eetlepel kerriepoeder. Roer nu de bloem met een garde door de gesmolten boter en laat even opdrogen tot je een lichte biscuitgeur ruikt. 
  7. Voeg nu de kippenbouillon en de room toe en roer de saus mooi glad zodat er geen klontertjes ontstaan.
  8. Neem een ovenschotel en wrijf die in met wat olijfolie.
  9. Neem het blik ananas en snijd de schijfjes in kleine stukjes.
  10. Vul de ovenschotel met de aardappelen, bloemkool, ananas en de gebakken kippenblokjes. Overgiet met de currysaus en bestrooi met geraspte kaas.
  11. Plaats de schotel zo'n 20 minuten in de voorverwarmde oven. Zet 5 minuten voor einde nog even onder de gril voor een mooi korstje. 
  12. Smakelijk!
Naar overzicht blog

Plaats een reactie