Wafels.... je hebt ze in alle vormen en smaken. Lekkere zoete Luikse wafels, zachte vanillewafeltjes, hartige wafels en uiteraard onze bekende Brusselse wafel.
Die Brusselse wafels associeer ik ook altijd met de kerstperiode. Al kuierend op een kerstmarkt genieten van een krokante Brusselse wafel...hemels!
De echte Brusselse wafel
Toen ik op zoek ging naar het recept voor de echte Brusselse wafel zag ik dat er veel varianten bestaan. Zo zijn er recepten waarbij geen gist wordt gebruikt of varianten met of zonder suiker in het beslag. Maar een echte Brusselse wafel is luchtig en krokant. Hoe dikker de wafel, hoe luchtiger.
Zo maak je zelf de allerlekkerste Brusselse wafels
- zeef de bloem om klonters in het beslag te vermijden
- klop het eiwit altijd zeer stevig op voor lekkere luchtige wafels
- bak jouw wafels minimum 4 minuten, er mag geen damp meer ontspannen uit het wafelijzer
- de gesmolten boter in het beslag zorgt ervoor dat het wafelijzer praktisch niet ingevet hoeft te worden
- warm het wafelijzer voor en bak pas als het wafelijzer zeer heet is
- duw het wafelijzer niet te hard dicht, geef je wafels de ruimte om te rijzen tijdens het bakken
- ik gebruik zelf het Wafelijzer van Domo waarmee ik de perfecte vorm van Brusselse wafels kan verkrijgen
- het overschot aan wafels kan je makkelijk invriezen en ze de volgende keer even opwarmen in de oven of een broodrooster.
Het beste recept
Ingrediëntenlijst voor 6 Brusselse wafels
- 225 gr zelfrijzende bloem (gezeefd)
- 1 eidooier
- 2 eiwitten
- 75 gr boter (gesmolten)
- 190 gr melk
- 190 gr lauw water
- 10 gr verse gist
- snuifje zout
Bereidingswijze
- Klop de eidooier los samen met de melk.
- Verkruimel de verse gist en voeg toe aan de melk. Klop het mengsel tot de gist volledig opgenomen is. Giet nu het lauwe water bij de melk.
- Voeg nu de gezeefde bloem toe en klop het beslag egaal tot er geen klonters meer zichtbaar zijn.
- Meng de gesmolten boter en een snuifje zout door het beslag.
- Klop het eiwit stevig op en spatel het daarna voorzichtig onder het beslag.
- Laat het beslag een half uurtje rusten alvorens te bakken.
- Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.
- Bak de wafels af. Bak ze voldoende lang zodat ze niet doormidden breken. Reken toch zeker min. 4 minuten per wafel.
- Bestrooi de versgebakken wafels met poedersuiker of slagroom.
- Smakelijk!
Naar overzicht blog