Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Luchtige en krokante Brusselse wafels

Wafels.... je hebt ze in alle vormen en smaken. Lekkere zoete Luikse wafels, zachte vanillewafeltjes, hartige wafels en uiteraard onze bekende Brusselse wafel. 
Die Brusselse wafels associeer ik ook altijd met de kerstperiode. Al kuierend op een kerstmarkt genieten van een krokante Brusselse wafel...hemels!

Lekkernijen op de kerstmark

De echte Brusselse wafel

Toen ik op zoek ging naar het recept voor de echte Brusselse wafel zag ik dat er veel varianten bestaan. Zo zijn er recepten waarbij geen gist wordt gebruikt of varianten met of zonder suiker in het beslag. Maar een echte Brusselse wafel is luchtig en krokant. Hoe dikker de wafel, hoe luchtiger. 

Zo maak je zelf de allerlekkerste Brusselse wafels

  • zeef de bloem om klonters in het beslag te vermijden
  • klop het eiwit altijd zeer stevig op voor lekkere luchtige wafels
  • bak jouw wafels minimum 4 minuten, er mag geen damp meer ontspannen uit het wafelijzer
Dampend wafelijzer
  • de gesmolten boter in het beslag zorgt ervoor dat het wafelijzer praktisch niet ingevet hoeft te worden
  • warm het wafelijzer voor en bak pas als het wafelijzer zeer heet is
  • duw het wafelijzer niet te hard dicht, geef je wafels de ruimte om te rijzen tijdens het bakken
  • ik gebruik zelf het Wafelijzer van Domo waarmee ik de perfecte vorm van Brusselse wafels kan verkrijgen
  • het overschot aan wafels kan je makkelijk invriezen en ze de volgende keer even opwarmen in de oven of een broodrooster. 

Het beste recept

Ingrediëntenlijst voor 6 Brusselse wafels

  • 225 gr zelfrijzende bloem (gezeefd)
  • 1 eidooier
  • 2 eiwitten
  • 75 gr boter (gesmolten)
  • 190 gr melk
  • 190 gr lauw water
  • 10 gr verse gist
  • snuifje zout

Bereidingswijze

  1. Klop de eidooier los samen met de melk. 
  2. Verkruimel de verse gist en voeg toe aan de melk. Klop het mengsel tot de gist volledig opgenomen is. Giet nu het lauwe water bij de melk. 
  3. Voeg nu de gezeefde bloem toe en klop het beslag egaal tot er geen klonters meer zichtbaar zijn. 
  4. Meng de gesmolten boter en een snuifje zout door het beslag. 
  5. Klop het eiwit stevig op en spatel het daarna voorzichtig onder het beslag. 
  6. Laat het beslag een half uurtje rusten alvorens te bakken. 
  7. Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.
  8. Bak de wafels af. Bak ze voldoende lang zodat ze niet doormidden breken. Reken toch zeker min. 4 minuten per wafel. 
  9. Bestrooi de versgebakken wafels met poedersuiker of slagroom.
  10. Smakelijk!
Naar overzicht blog

6 reacties

Tai

Success! ? They were crispy but I think a bit too dark. I baked mine at 250 so lowering the temperature to 220 should give me golden-brown waffles? I'm also thinking of adding sugar or vanilla sugar to the dough next time. How many grams would you recommend?

Kattebelletjes Foto Pitoe

Hello, Baking is always a tricky thing and needs some time to explore the right temperature or baking time. It always depends on the oven or room temperature. I didn't add sugar because I add powdered sugar while serving. You can add a packet of vanilla sugar to test what flavour you like. So nice you have tried my recipe!

Tai

I will give your recipe a try this week. Only want to know whether they're crisp as that's what I'm looking for: crisp on the outside, light and airy on the inside.

Kattebelletjes Foto Pitoe

Hello, Yes they sure are! Let me know how they taste ;-). Good luck!

Tai

Hi Kattenbelletjes, I would very much like to try your recipe but can't find fresh yeast here in China. How would you proceed making Brussels waffles with instant yeast? About how many waffles can be made with the amount ingredients?

Kattebelletjes Foto Pitoe

Hello Tai, How nice you have discovered my blog! You can replace fresh yeast with dry yeast. The ratio is 3:1, which means you replace 3 grams of fresh yeast with 1 gram of dry yeast. With my recipe you can make about 6 waffles. Enjoy the waffles!

Heidi

•Brusselse wafels zijn altijd heerlijk.

Jouvence

Dat ziet er heerlijk uit! Wij hebben helaas geen wafelijzer in huis, toch maar eens een keer voor kijken.

Kattebelletjes Foto Pitoe

Hier ook lange tijd geen wafelijzer maar je kan er zoveel leuke dingen mee doen :-)

rachel

het klinkt weer heerlijk !! ik heb ze vroeger wel eens gemaakt maar sinds ik de ingredienten niet meer mag, niet meer gegeten https://lafamiliab.nl/

Kattebelletjes Foto Pitoe

Oh wat jammer! Wat mag je niet meer eten van ingrediënten? Misschien zijn ze te vervangen?

Plaats een reactie