Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Review: het Belgisch Bakboek van Stefan Elias

Ik herinner mij nog goed de geur van broodpudding of appelcake in onze keuken. Mama was dol op bakken en ze kon ervan genieten om ons te zien smullen. Nu ik zelf twee zoontjes heb draait mijn oven ook op volle toeren.

Appelcake

Als ik mag kiezen geef ik de voorkeur aan authentieke recepten, de typische zaken die je op zondag bij de bakker gaat halen. Wat een voldoening om de huisgenoten te zien smikkelen van een suikerbroodje, sandwiches of pistolets van eigen hand. 

Voordien haalde ik alle recepten van het Internet maar er gaat niets boven bladeren in een kookboek! Als je, zoals ikzelf, vaak in bakgroepen vertoeft dan wordt er heel vaak naar het Belgisch bakboek verwezen. Als grote fan van Bake-Off Vlaanderen was mijn nieuwsgierigheid naar bakboeken dan ook groot en ondertussen staat het exemplaar mooi te pronken in mijn boekenkast.

Culinair erfgoed

De auteur van het boek, Stefan Elias, was jarenlang de rechterhand van de legendarische Gentse bakker Jacques Boch. Helaas is de bakkerij gesloten sedert 2008 maar Stefan wou dit culinair erfgoed in leven houden en goot ruim 100 authentieke streekrecepten in één boek. 

In België zijn we echt verwend als het aankomt op koffiekoeken en gebak. Als je door het boek bladert dan merk je dat bijna elke streek of stad een eigen specialiteit heeft. Ik denk dan maar aan de Diksmuidse boterkoeken, Hasseltse speculoos, Luikse wafel, mattentaartjes uit Geraardsbergen en ga maar verder. 

Dit is net ook hetgeen wat mij zo aanspreekt in dit boek. Geen ingewikkelde combinaties of veel tierlantijntjes maar echt dé ambachtelijke klassiekers die elke thuisbakker ooit eens gebakken moet hebben. Heel lekkere bakrecepten die voor een hobbybakker ook moeiteloos op tafel gezet kunnen worden. 

De proef op de som

Uiteraard kan je een bakboek maar testen als je er een aantal recepten uit gebakken hebt. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken waaronder dagelijks brood, koffiekoeken en taart. Elk recept omvat een duidelijke ingrediëntenlijst en omschreven bereidingswijze. Er is ook telkens een zeer aantrekkelijke foto van het eindresultaat.

Voor mij persoonlijk mocht er nog wat meer fotomateriaal bij, zodat bijvoorbeeld ook een blik geworpen werd op het proces tussenin. Dan denk ik aan bepaalde vouwtechnieken met het deeg. Als ik de omschrijving nauwkeurig volg krijg ik echter een fantastisch eindresultaat. Als je het zinnetje..."wauw net zoals bij de bakker" te horen krijgt dan maakt mijn hart toch wel een vreugdesprongetje. 

Zelfgebakken suikerbrood

Ik ben dus, net zoals zoveel hobbybakkers, ook grote fan geworden!

Naar overzicht blog

1 reactie

Stefan Elias

Hey, bedankt voor de toffe dankbare review. Ik heb sinds enkele malen een eigen YouTube kanaal die een meerwaarde bieden voor de boeken. Groet Stefan

Kattebelletjes Foto Pitoe

Bedankt Stefan! Ik heb jouw kanaal idd al opgemerkt ! Zeer handig !

Plaats een reactie