Het is 6u45 in de ochtend en ik heb de snoozeknop al 6 keer ingedrukt. Die kille winterochtenden maken het dan ook net iets lastiger om vrolijk uit bed te springen.
Herkenbaar voor velen zo blijkt want we zoeken met zijn allen naar manieren om uitgeruster wakker te worden. Een goede nachtrust zorgt er dan ook voor dat we vol energie aan onze dag kunnen beginnen.
Ter ere van de Internationale Dag van de Slaap op 17 maart geef ik dan ook graag een aantal tips die kunnen leiden naar een betere slaapkwaliteit.
"Slaap voldoende"
Uiteraard moet je eerst en vooral voldoende slapen om uitgerust wakker te worden. De duur verschilt van persoon tot persoon. Tijdens de wintermaanden is er bovendien ook minder licht waardoor ons lichaam sneller melatonine aanmaakt, wat ervoor zorgt dat we sneller moe worden.
Onze slaap verloopt ook in verschillende stadia. Bij het inslapen gaan we eerst en vooral over naar een lichte slaap waarna we in een diepe slaap vallen. Dan keren we terug naar een lichte slaap om van daaruit in onze zogenaamde REM slaap te belanden. En zo doorloopt onze slaap telkens opnieuw die verschillende stadia.
Niet alleen de duur van onze slaap is dus belangrijk maar ook de kwaliteit van die slaap. Onze diepe slaap zorgt er namelijk voor dat ons lichaam zich voldoende kan herstellen.
Zorg voor rust in het hoofd
Het slapengaan ging voor mij steevast gepaard met "to-do" lijstjes maken in mijn hoofd. Het is vaak ook het meest ideale moment om de gebeurtenissen van de dag te overlopen en te verwerken. Helaas is dit niet altijd bevorderend voor de nachtrust want voor je het weet lig je de volledige nacht te woelen.
Zo reserveer ik voor het slapengaan wat tijd om mijn weekplanner aan te vullen. Het zorgt ervoor dat ik mijn hoofd kan vrijmaken en alles van mij af kan schrijven.
Creëer de ideale slaapomgeving
Zorg voor een rustig ingerichte slaapkamer die je regelmatig laat ventileren. De ideale temperatuur binnen de slaapkamer is rond de 16 tot 17 graden.
Daarnaast zijn er ook nog heel wat gezondheidsproducten zoals essentiële oliën. Zelf gebruik ik heel graag een kussenspray met rustgevende geuren zoals lavendel of kamille.
Uiteraard zijn het bed op zich met matras en beddengoed ook van groot belang. Al deze zaken zijn ook zeer persoonsgebonden waardoor het geen overbodige luxe is om je voldoende te laten adviseren en gebruik te maken van uittesten vooraf.
Het kan ook helpen om sneller in slaap te vallen met behulp van een zwaartedeken. De werking is gebaseerd op het stimuleren van een omsloten gevoel, waardoor de spieren ontspannen. Hierdoor helpen ze ook bij het reduceren van stress.
Zwaartedeken
Een zwaartedeken, de naam zegt het zelf, is letterlijk een verzwaard deken dat maar liefst 3 tot 6 keer zwaarder kan zijn dan een gewoon donsdeken. Er bestaan verschillende merken binnen de zwaartedekens maar over het algemeen is aan te raden om een deken te nemen waarvan het gewicht niet meer dan 10% van je lichaamsgewicht omvat.
Ik slaap zelf onder een zwaartedeken van Calmzy en ben laaiend enthousiast. Het gewicht van het deken creëert een geborgen gevoel wat ervoor zorgt dat ik 's avonds veel sneller kan inslapen. Het deken is gevuld met hypoallergeen glaszand verspreid over 300 vakjes zodat het gewicht perfect verdeeld ligt over het volledige lichaam.
Het zwaartedeken zelf mag niet in de wasmachine waardoor het aanbevolen is om een hoes te gebruiken. Die kan je ook afwisselend kiezen naargelang de seizoenen. Ik koos nu voor een heerlijke hoes in een luxe duvet stof.
Maar nu vind ik het nog zoveel leuker in mijn bed, waardoor ik er het liefst de volledige dag blijf liggen..... oeps!
Naar overzicht blog