Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Gehaktballetjes in Luikse siroop

Luikse siroop of stroop

Een product dat ik al ken vanuit mijn kindertijd is de Luikse siroop of 'lek' bij ons in huis. De naam geeft het al weg want de siroop is afkomstig uit Luik en een waar streekproduct. De productie van Luikse siroop is een traditie die afstamt uit de 17de eeuw. Heel wat boeren uit de regio van Luik waren in het bezit van boomgaarden met appel- en perenbomen. Om te vermijden dat hun vruchten bedierven  maakten ze er siroop van door het vruchtensap van de appelen en de peren zo lang te laten koken dat er een donkerbruine en zoete massa overbleef. 
Voor 100 gram Luikse siroop wordt 400 gram vruchten zoals appels en peren gebruikt. Als kind was ik verzot op een boterham of pannenkoek met Luikse siroop. Maar je kan de Luikse siroop ook gaan verwerken in sauzen en een prachtige combinatie zijn de gehaktballetjes in Luikse siroop. 

Luikse siroop

Ingrediëntenlijst

  • 800 gram gemengd gehakt
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 2 uien
  • 2 eigelen
  • 1 eetlepel balsamicoazijn 
  • 3 eetlepels Luikse siroop
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels peterselie
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml vleesbouillon
  • bakboter
  • peper en zout
  • peterselie
  • laurierblad

Bereidingswijze

  • Pel en snijd de uien in halve ringen. Pel en plet de look en snijd de sjalot fijn. Versnipper de peterselie. 
  • Stoof het sjalotje aan in een braadpan met een klontje boter. Bewaar de braadpan voor de gehaktballetjes. 
  • Neem een mengkom en meng het gehakt samen met de gestoofde sjalot, de fijngesneden peterselie, de 2 eigelen en 3 eetlepels paneermeel. Kruid af met peper en zout. 
  • Strooi de bloem op het werkblad en maak de handen vochtig. Kneed nu gehaktballetjes van het mengsel en rol ze doorheen de bloem. 
  • Smelt terug een klontje boter in de braadpan en bak hierin de gehaktballetjes mooi langs alle zijden zodat je een korstje krijgt.
  • Leg de gehaktballetjes nadien even opzij en dek af met wat folie. 
  • Gebruik nu de braadresten in de pan om de vleesjus te maken. Smelt opnieuw een klontje boter in de pan en stoof de uienringen samen met de knoflook tot ze mooi kleuren. 
  • Blus af met een eetlepel balsamicoazijn en laat wat inkoken.
  • Voeg de Luikse siroop toe aan de braadpan en roer het mengsel door. Breng op smaak met een blaadje laurier, de bouillon en kruid af met peper en zout. 
  • Als je wat dikkere saus wil kan je de saus wat binden met maizena. 
  • Leg de gehaktballetjes in de saus en warm het geheel verder op.
  • Smakelijk!

Hebben jullie al gekookt met Luikse stroop?

 

Naar overzicht blog

2 reacties

nicole orriens

Wat een aparte combinatie lijkt me dat. Hartig met zoet? Ik ben wel benieuwd nu.

Alexandra

Dat klinkt heel bijzonder, gehakt met stroop. Wel leuk om een keer te gaan proberen. Ben benieuwd.

Kattebelletjes Foto Pitoe

Ik hoop dat je het net zo lekker gaat vinden :)

Plaats een reactie