Het kan niet altijd pasta zijn.
Vandaag een recept van één van mijn favoriete rijstgerechten en dat is risotto.
Een gerecht dat veel mensen afschrikt maar helemaal niet moeilijk om te maken is. Het vraagt alleen wat geduld en liefde ❤. Het is dan ook van groot belang dat je de risotto niet uit het oog verliest tijdens het koken.
Risotto wordt klaargemaakt in een bouillon. Die ga je soeplepel voor soeplepel aan de rijst toevoegen tot de risotto gaar is. Om te voorkomen dat de risotto hierdoor te zout gaat worden, blus je de inhoud van de pan eerst af met wat witte wijn. De witte wijn is de tegenhanger van de zoute bouillon.
Het gerecht wordt steeds afgewerkt met wat kaas zodat je een heerlijk zachte en romige smaak krijgt.
Tomatenrisotto met gehaktballetjes
Er zijn eindeloos veel variaties mogelijk bij risotto maar één van mijn favorieten is de tomatenrisotto met gehaktballetjes. Een gerecht met weinig ingrediênten maar een overheerlijk resultaat!
Ingrediëntenlijst
Risottorijst
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 300 gram risottorijst
- 1 dl witte wijn
- 400 gram tomatenblokjes
- 650 ml kippenbouillon
- 40 gram Parmezaanse kaas
- peper en zout
- olijfolie
Gehaktballetjes
- 500 gram gemengd gehakt
- 1 ei
- 2 eetlepels paneermeel
- peper en zout
Bereidingswijze
- Zorg dat de handen wat vochtig zijn en meng het gehakt met de kruiden, het ei en de paneermeel tot kleine balletjes.
- Pel en snipper de ui en pers het knoflookteentje.
- Verwarm een diepe pan of wokpan met wat olijfolie en verwarm hierin de ui en knoflook tot de uit glazig ziet.
- Voeg de tomatenblokjes toe.
- Voeg de risottorijst toe en meng het geheel door elkaar tot de risotto glazig ziet (ongeveer 2 minutenn).
- Blus nu het mengsel met de witte wijn en blijf steeds roeren totdat alle wijn is opgenomen.
- Schep nu een soeplepel bouillon bij de rijst en roer tot het vocht opgenomen is. Blijf dit herhalen tot alle vocht opgenomen is.
- Bak ondertussen de gehaktballetjes in een pan met wat olijfolie.
- Als de risotto smeuïg is mag je de Parmezaanse kaas en de kruiden toevoegen. Je kan steeds wat bouillon bijvoegen mocht de risotto nog niet smeuïg genoeg zijn of omgekeerd wat minder bouillon toevoegen als je die liever beetgaar hebt.
- Het gerecht kan je afwerken met wat kruiden zoals basilicum maar dit is eigen voorkeur.
- Smakelijk!
Naar overzicht blog