Logo Kattebelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Recept: lekkere, luchtige madeleintjes!

Als de kinderen naar bed zijn kunnen we eindelijk ontspannen na een drukke werkdag. Voor mij is de absolute ontspanning in de keuken terug te vinden. Niet alleen maakt het mijn hoofd leeg maar dan hebben mijn kinderen ook terug iets lekkers mee naar school morgen.
Ik ga voor een cakeje dat overheerlijk is en helemaal niet moelijk te maken: een Madeleine!

Naar wat ik erover kon terugvinden kregen deze cakjes hun benaming uit de 18de eeuw. "Madeleine" kreeg onverwacht bezoek van een hertog en toverde deze gebakjes op tafel met wat ze in haar keukenkasten kon vinden. 

Ingrediënten voor +-30 madeleines

  • 175 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 175 gram bakboter
  • 140 gram witte suiker
  • 20 gram lichtbruine suiker
  • 30 gram vloeibare honing
  • 4 eieren
  • snuifje zout
  • 1 theelepel vanille essence
  • citroenzeste (1 citroen)

Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem en bakpoeder.
  2. Smelt de boter op een laag vuur en laat daarna wat afkoelen.
  3. Neem een kom en meng hierin de suiker, honing, eieren, snuifje zout, citroenzeste en de vanille essence. 
  4. Voeg geleidelijk de gezeefde bloem toe aan het mengsel. 
  5. Ook de gesmolten boter mag langzaam bij het mengsel toegevoegd worden. 
  6. Klop het mengsel verder tot je een homogene massa bekomt. 
  7. Plaats het beslag 1u30 in de koelkast zodat het een stevigere structuur krijgt. Koud deeg in een warme oven zorgt voor de typische bultjes.
  8. Warm de oven voor op 220 graden. 
  9. Neem een spuitzak en vul die op met het beslag.
  10. Neem een bakvorm voor madeleines en wrijf deze in met wat boter en bestuif nadien met wat bloem. 
  11. Vul de vormpjes 3/4de op met de spuitzak want er moet nog wat plaats overblijven om af te bakken. 
  12. Stop de bakvorm in de oven en bak zo'n 2 minuten op 220 graden. Daarna zet je de oven op 180 graden en bak je zo'n 10 minuten verder. Best even kijken tussendoor zodat ze niet te bruin worden want elke oven is anders.
  13. Haal de bakvorm uit de oven en haal de koekjes uit de vorm.
  14. Smakelijk!
Naar overzicht blog

3 reacties

Felice Veenman

en ik altijd maar denken dat Madeleine cake-jes heel moeilijk waren...

Kattebelletjes Foto Pitoe

Nee hoor zeker makkelijk zelf te maken :-).

Krystle/Batboy

Ik zag ze al op Instagram voorbij komen. Die zien er lekker uit en helemaal niet moeilijk. Heb alleen geen speciale bakvorm hiervoor.

Kattebelletjes Foto Pitoe

Je zou ze ook in een gewone cupcake vorm kunnen maken maar het geeft natuurlijk net dat tikkeltje meer in hun specifieke vorm :-)

rachel

oh heerlijk ! ik at dit vroeger wel eens! nu mag het niet meer maar mocht ik het ooit weer mogen dan weet ik het wel :D https://lafamiliab.nl

Kattebelletjes Foto Pitoe

Oh wat jammer dat je hier niet meer mag van smullen :-(.

Plaats een reactie